slot
Er zijn verschuivingen van de btw-heffingen van 9% naar 7%; van 9% naar 13%; van vrijgesteld voor de btw naar 7% en 13%; van vrijgesteld voor de btw naar 22%; van 21% naar 13%; van 21% naar 7% door een limiet in de prijs per stuk in te bouwen; en van 21% naar 22%.
• De verwachting is gewettigd dat na de beoordeling door het ministerie van Financiën over de 0% btw-groep (zaken doen met het buitenland; schepen en vliegtuigen) er een andere zienswijze hierover zal komen.
• Een gemiddeld gezin zal naar verwachting rond de € 200 per jaar lagere lasten gaan krijgen. De belastingdruk voor de btw is bij de huidige btw-tarieven bij de lagere inkomensgroepen hoger dan bij de hogere inkomensgroepen.
• Thans worden compensatiemaatregelen getroffen voor de lagere inkomensgroepen in de vorm van een toeslag verruiming en/of de arbeidskorting verhoging. Rondpompen van geld heeft slechts gering effect. Voor de burger wordt het niet overzichtelijker. De groep uitkeringsgerechtigden kunnen van deze aanpassingen slechts ten dele daarvan gebruik maken.
• De hogere btw-belastingopbrengst lijkt positief uit te vallen voor de schatkist, maar anderzijds zijn er door de overheid extra tegenmaatregelen genomen om de koopkracht en armoede enigszins te compenseren. Het netto-effect is voor Rijksoverheid duidelijk minder.
• Als de btw voor de bouw van openbare gebouwen (sociale huurwoningen, scholen, ziekenhuizen en dergelijke) in het 13% btw-tarief worden opgenomen, zal dit voor de overheid minder investeringskosten geven en voor de huurder van een sociale huurwoning een lagere huur te zien geven. Dit kan in bepaalde omstandigheden ook invloed hebben op de hoogte van de huurtoelage.
• In de samenvatting wordt een beknopt (schematisch) overzicht gegeven van een herijkte btw-heffing en hoe dat zich verhoudt ten opzichte van de huidige btw-tarieven.
• De huidige btw-tarieven zijn: vrijgestelde heffingen, 0%, 9% (laag tarief) en 21% (hoog tarief).
• In deze notitie zijn de volgende btw-tarieven aangehouden: vrijgesteld van btw-heffing, 0%, 7% (laag tarief), 13% (tussentarief) en 22% (hoog tarief).
Voor alle sectoren geldt de vrijstelling voor de btw-heffingen als de jaaromzet beneden de € 25.000 valt. Daarvoor gelden voorwaarden.