heroriëntatie en herijking belasting toegevoegde waarde
De 'belasting toegevoegde waarde' is al vele jaren opgenomen in de Wet Omzetbelasting 1968. Binnen de Europese Unie (EU) is de btw de eerste belasting die op elkaar werd afgestemd voor de Wet- en regelgeving. De btw is van belang voor de bijdrage berekening van de aangesloten lidstaten voor de basis van de EU-begroting.
De EU heeft sinds 2021 de toepassing van de Wet- en regelgeving btw voor de praktische invulling meer overgelaten aan de 27 aangesloten EU-landen. In 75% van de EU-landen worden er ten minste drie btw-tarieven gehanteerd. Het hoge tarief ligt gemiddeld iets boven de 22,3 %. In Nederland kennen we twee tarieven (9 en 21%) met daarnaast het 0% tarief en de btw-vrijstelling.
In de keten van elke productielijn en dienst wordt de verschuldigde btw afgedragen met verrekening van de betaalde btw (voorbelasting). Totdat de consument wordt bereikt die geen aftrekpost heeft en voor de btw het eindstation is.
In geval een instelling (bedrijf, stichting en dergelijke) vrijgesteld is van een btw-heffing (bijvoorbeeld een zorginstelling) wordt dan ook een eindstation voor de btw die in rekening is gebracht door derden. De betaalde btw kan niet worden verrekend.
Als een 0% tarief van toepassing is (bijvoorbeeld een ondernemer die zaken doet met het buitenland) kan de door de ondernemer betaalde btw (voorbelasting) wel worden verrekend in de omzetbelastingaangifte met de Belastingdienst.
Kleine ondernemers en instellingen die een omzet hebben van minder dan € 25.000 kunnen bij de Belastingdienst een verzoek indienen voor een vrijstelling van btw-aangifte. Aan de klanten kan dan geen btw in rekening worden gebracht. De betaalde btw (voorbelasting) kan niet worden verrekend. Als btw-vrijstelling is verleend en bijvoorbeeld de ondernemer komt boven de omzetgrens, geeft deze de overschrijding door aan de Belastingdienst. De btw-voorschriften zijn dan weer van toepassing.
Voor een belastingheffing (dus ook voor de btw) zal steeds moeten worden getoetst of deze evenwichtig, redelijk (reëel) en doelmatig is.